World’s Last Chance and the Lunar Sabbath Exposed

As an introduction I would inform the reader/listener that this Platform, worldslastchance.com, says nothing about the biggest problems in our society: race and feminism. No platform can even be remotely considered truth-seeking while avoiding these issues. They also claim to be distinctly jealous for the worship of the Creator yet say absolutely nothing about the Regulative Principle. I also cannot avoid the ubiquitously familiar feeling of Anarchism coming from these men. Moreover, their articles are not footnoted and show clearly no evidence of any skill in scholarship whatsoever. I said “citation needed” so many times when reading through this website I stopped keeping track. These accusations, however, will actually be flattering to these men after we consider their arguments for Lunar Sabbath which are absolutely pathetic.

WLC Arguments for the Lunar Sabbath(link)

1. Saturday Sabbath-Keepers (SSK) are submitting to the authority of the Roman Empire in defining what a day is instead of the Scriptures.

Ans. My observance of the Sabbath begins Friday evening to Saturday evening. Not, midnight Friday to Midnight Saturday.

2. SSK “believe Saturday has come down uninterrupted from Creation as the true seventh-day Sabbath.”

Ans. And you believe the Scripture has come down uncorrupted or at the very least reliably and every single version of Scripture is the product of a human being’s judgment. All of us appeal to authority. It is necessary for every position to do so. Moreover, the reasons you give us to doubt that “Saturday has come down uninterrupted from Creation” are completely baseless and erroneous as we shall soon see.

3. “ Only the ancient lunar-solar calendar meets the criteria of using both the sun and the moon in its system of time-keeping.”

Ans. This is a straw man fallacy. As my recent video on Passover demonstrated, we SSK use both the Sun and the Moon as well to tell time. That isn’t the issue. The issue is does the Moon define weeks and the weekly Sabbath.

https://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

4. “ But this is two different methods of time-keeping!”

Ans. Proof by assertion fallacy.

https://en.wikipedia.org/wiki/Proof_by_assertion

Using the Moon to tell months, and the Sun and the Agriculture to tell years, is perfectly consistent. If you say they aren’t then make an argument. Your opinion or your feelings are not arguments!

5. “Mo’ed is used in a broad sense for all religious assemblies.”

Ans. Then by your own admission you cannot cherry pick a verse that uses this word to apply necessarily and sufficiently to the weekly Sabbath and claim that it settles the case because you’re admitting it doesn’t.

6. Gen. 1:14-18

Ans. This passage says absolutely nothing to prove your case.

7. Lev. 23:1-3. You say that the feasts are determined by the luni-solar calendar but the Sabbath by the unbroken counting of days, yet in Lev. 23 the giving of the feasts is introduced by the weekly Sabbath.

Ans. Your argument assumes upon your assertion that the counting of days in the seven day week is a contradictory calendar to the Lunar-Solar Calendar. You have not yet proved that, so you are Begging the Question.

8. Psa 104:19.

Ans. This passage says absolutely nothing to prove your case.

9. Israel followed our calendar for three straight months!

Ans. The first passage in Exo. 12 is completely silent to the issue and the passages you cite to prove this, Num. 33:3 is completely contradictory to your theory seeing they moved their entire living on the 15th. The second month passage in Exo. 16:1 proves the same thing. And the third month argument is again from absolute silence.

1o. The Messiah was crucified on the day of preparation for the Sabbath which was also the Passover the 14th of the First Month making the Sabbath the 15th!

Ans. Wrong. The Sabbath Yeshua died upon was a Passover not the weekly Sabbath. John 19:14. The language of it being the day of preparation for the Passover does not mean the day before Passover. The day of Preparation for the Passover would be the tenth (Exo. 12:3), not the day before. Preparation for the Passover means the day of making ready the Passover in Matt. 26:17-19, Mark 14:12-16, Luke 22:8-13. Thus, Yeshua died on Thursday the 14th around 3pm (Matt. 27:46) after having kept the Passover the evening of Wednesday which began the 14th the night before. Matt. 26:17-29. Hours later on Thursday Joseph of Arimathaea begged for Yeshua’s body and buried him, taking these events into the evening of Thursday and thus the 15th of the first Month on the Biblical calendar which is why this evening is referred to as the day of preparation for the Sabbath. Luke 23:50-54. The preceding passion chronology is unassailable and water tight.

11. “The New Moon is still, and the Sabbath originally was, dependent upon the lunar cycle. (Universal Jewish Encyclopedia, p. 410) ”

Ans. The man that wrote those books did not believe in the Bible. He was a liberal who thought the Bible was a development of Babylonian Philosophy. The Jewish Encyclopedia says something similar but points out that the Jews got the Lunar Sabbath from Paganism and after the Jews rejected Paganism they abandoned the Lunar Sabbath!

“The old Semites worshiped the moon and the stars (Hommel, “Der Gestirndienst der Alten Araber”). Nomads and shepherds, they regarded the night as benevolent, the day with its withering heat as malevolent. In this way the moon (“Sinai” = “moon [“sin”] mountain”) became central in their pantheon. The moon, however, has four phases in approximately 28 days, and it seemingly comes to a standstill every seven days. Days on which the deity rested were considered taboo, or ill-omened. New work could not be begun, nor unfinished work continued, on such days. The original meaning of “Shabbat” conveys this idea (the derivation from “sheba'” is entirely untenable). If, as was done by Prof. Sayce (in his Hibbert Lectures) and by Jastrow (in “American Journal of Theology,” April, 1898), it can be identified in the form “shabbaton” with the “Shabattum” of the Assyrian list of foreign words, which is defined as “um nuḥ libbi” = “day of propitiation” (Jensen, in “Sabbath-School Times,” 1892), it is a synonym for “‘Aẓeret” and means a day on which one’s actions are restricted, because the deity has to be propitiated. If, with Toy (in “Jour. Bib. Lit.” xviii. 194), it is assumed that the signification is “rest,” or “season of rest” (from the verb “to rest,” “to cease [from labor]”; though “divider” and “division of time” are likewise said to have been the original significations; comp. also Barth, “Nominalbildungen,” and Lagarde, “Nominalbildung”), the day is so designated because, being taboo, it demands abstinence from work and other occupations. The Sabbath depending, in Israel’s nomadic period, upon the observation of the phases of the moon, it could not, according to this view, be a fixed day. When the Israelites settled in the land and became farmers, their new life would have made it desirable that the Sabbath should come at regular intervals, and the desired change would have been made all the more easily as they had abandoned the lunar religion.”

http://www.jewishencyclopedia.com/articles/12962-sabbath

12. The Fasti Antiates was an early Julian Calendar with eight days. This proves the seven day week has not come down to us uncorrupted but it is clouded with confusion and thus the Lunar Sabbath, et al.

Ans. No it wasn’t. It was a pre-Julian Calendar that was abrogated progressively as it co-existed along side the Julian Calendar, later to be succeeded by the seven day Julian Calendar.

“The Fasti Antiates maiores are a painted wall-calendar from the Late Roman Republic, the oldest archaeologically attested local Roman calendar and the only such calendar known from before the Julian calendar reforms.”

https://en.wikipedia.org/wiki/Fasti_Antiates_Maiores

“The ancient Romans traditionally used the eight-day nundinal cycle, but after the Julian calendar had come into effect in 45 BC, the seven-day week came into use. For a while, the week and the nundinal cycle coexisted, but by the time the week was officially adopted by Constantine in AD 321, the nundinal cycle had fallen out of use. ”

https://en.wikipedia.org/wiki/Week

lunarsabbath[Jörg Rüpke, The Roman Calendar from Numa to Constantine, pg. 6]

13. “at the time of the Messiah…until the fourth century, Israelites and apostolic Christians continued to use the Biblical calendar for their religious observances. With the rising power of the paganized Christians in Rome, this led to a centuries long battle over when to remember the death and resurrection of the Saviour.”

Ans. Citation needed on the first claim. As to the claim that the early believers and Romanists argued over when the death and resurrection of the messiah was is not the same thing as arguing over when the Sabbath is kept. This is a complete diversion and Red herring fallacy.

The Jewish Encyclopedia states in “Calendar, History Of”,

“In 325 the Council of Nice was held, and by that time the equinox had retrograded to March 21. This council made no practical change in the existing civil calendar, but addressed itself to the reform of the Church calendar, which was soli-lunar on the Jewish system. Great disputes had arisen as to the time of celebrating Easter. Moreover, the Church was not fully established, many Christians being still simply Jewish sectarians. A new rule was therefore made, which, while still keeping Easter dependent on the moon, prevented it from coinciding with Passover.

Under the patriarchate of Rabbi Judah III. (300-330) the testimony of the witnesses with regard to the appearance of the new moon was received as a mere formality, the settlement of the day depending entirely on calculation. This innovation seems to have been viewed with disfavor by some members of the Sanhedrin, particularly Rabbi Jose, who wrote to both the Babylonian and the Alexandrian communities, advising them to follow the customs of their fathers and continue to celebrate two days, an advice which was followed, and is still followed, by the majority of Jews living outside of Palestine.

Under the reign of Constantius (337-361) the persecutions of the Jews reached such a height that all religious exercises, including the computation of the calendar, were forbidden under pain of severe punishment. The Sanhedrin was apparently prevented from inserting the intercalary month in the spring; it accordingly placed it after the month of Ab (July-August).

Post-Talmudic Period.

The persecutions under Constantius finally decided the patriarch, Hillel II. (330-365), to publish rules for the computation of the calendar, which had hitherto been regarded as a secret science. The political difficulties attendant upon the meetings of the Sanhedrin became so numerous in this period, and the consequent uncertainty of the feast-days was so great, that R. Huna b. Abin made known the following secret of the calendar to Raba in Babylonia: Whenever it becomes apparent that the winter will last till the 16th of Nisan, make the year a leap-year without hesitation.”

http://www.jewishencyclopedia.com/articles/3920-calendar-history-of

Notice, the controversy that arose from the Julian Reforms was NOT computation of the weekly Sabbath but the leap year and the seasonal feasts.

14. “To this day Catholic scholars base the authority of the Catholic Church on this act of changing the Sabbath from the true Sabbath of the lunar-solar calendar to Sunday on the continuously cycling Julian week.”

Ans. That is total error. The boast of the Catholic Church is made very clear that Saturday according to the Julian Calendar is the Sabbath, and the Catholic Church changed the Sabbath not from the lunar Sabbath to Sunday but from Saturday to Sunday admitting the accuracy of the Julian Calendar.

New Advent, “Sabbath”,

“The seventh day of the week among the Hebrews, the day being counted from sunset to sunset, that is, from Friday evening to Saturday evening.”

http://www.newadvent.org/cathen/13287b.htm

New Advent, “Sunday”,

“Sunday was the first day of the week according to the Jewish method of reckoning, but for Christians it began to take the place of the Jewish Sabbath in Apostolic times as the day set apart for the public and solemn worship of God…. As with the Jewish Sabbath, the observance of the Christian Sunday began with sundown on Saturday and lasted till the same time on Sunday.”

http://www.newadvent.org/cathen/14335a.htm

The Augsburg Confession, Article 28: Section 29,

“They also refer to the example of the Apostles, who commanded to abstain from blood and from things strangled, Acts 15:29. 33] They refer to the Sabbath-day as having been changed into the Lord’s Day, contrary to the Decalog, as it seems. Neither is there any example whereof they make more than concerning the changing of the Sabbath-day. Great, say they, is the power of the Church, since it has dispensed with one of the Ten Commandments!”

The claim the Catholic Church is making as to its authority, is dependent on the accuracy of Saturday being the Sabbath. They have no reason to lie about when the Sabbath was. On the contrary, their authority claim is based on the accuracy of the proposition, Saturday was the Biblical Sabbath but we changed it and those who keep the Biblical Sabbath are our enemies.

My other objections to the Lunar Sabbath:

1. There is nothing in Scripture which even remotely implies the Lunar Sabbath. It is an absolute Argument From Silence.

2. In Gen. 1, we have the first week of Creation determined not by the moon but by counting seven days.

3. As documented above, the Catholic Church admits we are right about the Sabbath and if we are not right their authority is shot to hell, so they have every motive to make sure they are accurate in telling when the Sabbath was in the Julian Calendar so that they can make the claim of authority by changing it, not from the lunar Sabbath to Sunday but from the Julian Saturday to Sunday.

4. The Ancient Roman Historians affirm that the Julian Saturday was the day of the Sabbath for the Jews.

Cassio Dio, Roman History, Book 37. 15.3 – 16.1-4,

“After this he[Pompey] more easily overcame the rest, but had trouble in besieging Jerusalem. 16 1 Most of the city, to be sure, he took without any trouble, as he was received by the party of Hyrcanus; but the temple itself, which the other party had occupied, he captured only with difficulty. 2 For it was on high ground and was fortified by a wall of its own, and if they had continued defending it on all days alike, he could not have got possession of it. As it was, they made an excavation of what are called the days of Saturn, and by doing no work at all on those days afforded the Romans an opportunity in this interval to batter down the wall. 3 The latter, on learning of this superstitious awe of theirs, made no serious attempts the rest of the time, but on those days, when they came round in succession, assaulted most vigorously. 4 Thus the defenders were captured on the day of Saturn, without making any defence, and all the wealth was plundered. The kingdom was given to Hyrcanus, and Aristobulus was carried away.”

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Cassius_Dio/37*.html

Book 49: 22. 4-6,

“4 The Jews, indeed, had done much injury to the Romans, for the race is very bitter when aroused to anger, but they suffered far more themselves. The first of them to be captured were those who were fighting for the precinct of their god, and then the rest on the day even then called the day of Saturn. 5 And so excessive were they in their devotion to religion that the first set of prisoners, those who had been captured along with the temple, obtained leave from Sosius, when the day of Saturn came round again, and went up into the temple and there performed all the customary rites, together with the rest of the people. 6 These people Antony entrusted to a certain Herod to govern; but Antigonus he bound to a cross and flogged, — a punishment no other king had suffered at the hands of the Romans, — and afterwards slew him.”

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Cassius_Dio/49*.html

Book 65. 7:2,

“2 Thus was Jerusalem destroyed on the very day of Saturn, the day which even now the Jews reverence most. From that time forth it was ordered that the Jews who continued to observe their ancestral customs should pay an annual tribute of two denarii to Jupiter Capitolinus. In consequence of this success both generals received the title of imperator, but neither got that of Judaïcus, although all the other honours that were fitting on the occasion of so magnificent a victory, including triumphal arches, were voted to them.”

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Cassius_Dio/65*.html

5. Eliyah.com says,

“Ezra 7:9 – For upon the first day of the first month began he to go up from Babylon, and on the first day of the fifth month came he to Jerusalem, according to the good hand of his Elohim upon him.

Ezra began his journey away from Babylon on the first day of the first month. On his way he stopped by in Ahava (an unknown city) and met with others who joined him on the way to Jerusalem, but his actual departure date from Babylon was on the 1st day of the 1st month.

If we were to believe in the Lunar Sabbath, Ezra would either be violating the Sabbath/New moon day of rest. At a minimum he would not be getting adequate rest on the 1st day of the month. And since a Lunar Sabbatarian doesn’t rest again until the 8th day of the month, he would have engaged in strenuous physical activity until the 8th day, giving him what is essentially a “Work 7 days and rest on the 8th” principle. And actually, according to the Lunar Sabbath belief, he could have lawfully walked for 8 days (from the 30th of the previous month to the 8th of the following month), before finally getting rest on the 9th day of the month. Thus he could engage in strenuous activity for 8 days and finally get some rest on the 9th day. How can this be biblical?”

http://www.eliyah.com/lunarsabbath.html

The only curiosity left in the issue for me is their citation of a Roman Stick Calendar which I have spent many hours looking to research further with no avail. So I’ll be visiting the University Library in town to do further research and I’ll document what I find.

Advertisements

One thought on “World’s Last Chance and the Lunar Sabbath Exposed”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s